Revalidatie Impact spiegelgesprekken
Nu steeds meer instellingen Revalidatie Impact data aanleveren, groeit ook de hoeveelheid data. Daarom komt het moment in zicht waarop we de data kunnen gaan gebruiken, als basis om van elkaar te leren en de kwaliteit van zorg verder te verbeteren. Een goede methode daarvoor is het voeren van spiegelgesprekken. Daarbij delen de instellingen hun uitkomsten (Revalidatie Impact Scores) en werkwijzen. Bestuurders van instellingen met het grootste aantal meetparen zijn benaderd of hun instelling wil deelnemen aan een spiegelgesprek.
Een goede voorbereiding door elke instelling is de basis voor een effectieve gezamenlijke bijeenkomst. Met elke betrokken instelling wordt daarom een individueel voorbereidend validatie-gesprek gevoerd, waarin in ieder geval de volgende vragen aan de orde komen:
- Herken je de scores van je eigen instelling in het dashboard en kun je eventuele bijzonderheden verklaren?
- Welke vragen roept de data in het dashboard bij je op als je kijkt naar de andere instellingen?
- Op welke punten in het zorgverleningsproces zie je binnen je eigen instelling mogelijkheden tot verbetering?
- Waarin komt de specifieke werkwijze van je eigen organisatie tot uiting en op welke punten verwacht je dat andere instellingen van de werkwijze in jouw instelling kunnen leren?
- Is er verdiepende informatie nodig om met elkaar het goede gesprek te voeren?
Recent hebben de eerste voorbereidende gesprekken plaatsgevonden. Met het UMCG Centrum voor Revalidatie en met de Hoogstraat hebben we eigen data binnen de klinische CVA (gemeten met de USER) bekeken. Met de Sint Maartenskliniek en Merem is gekeken naar eigen data binnen de kinderrevalidatie (gemeten met de COPM). Revalidatieartsen, data-analisten, kwaliteitsfunctionarissen en behandelaren waren hierbij betrokken. Dit gaf goede en nuttige eerste inzichten. De deelnemers kijken uit naar het daadwerkelijke spiegelgesprek dat zowel voor de klinische CVA als voor de kinderrevalidatie gepland staat op 1 oktober. De gesprekken binnen de diagnosegroep chronische pijn (gemeten met de PDI) worden momenteel gepland.