Contact

Bel (030) 273 93 84

Spiegelgesprekken

De data van Revalidatie Impact vormt een basis om van elkaar te leren en de kwaliteit van zorg verder te verbeteren. Een goede methode daarvoor is het voeren van spiegelgesprekken. In deze gesprekken delen de instellingen hun uitkomsten (Revalidatie Impact Scores) en werkwijzen, om zo van elkaar te leren en de eigen zorgprocessen verder te verbeteren. Om tot een effectief gesprek te komen, is een zorgvuldige voorbereiding van belang.

Stap 1. Voorbereidende gesprekken

Een goede voorbereiding door elk van de afzonderlijke instellingen is de basis voor een effectieve gezamenlijke bijeenkomst. Met elk van de betrokken instellingen wordt daarom een individueel voorbereidend gesprek gevoerd.

Stap 2. Gesprek over verdiepende informatie (indien gewenst)

De data-analisten van beide instellingen (en eventueel de zorgverlener) stemmen af op welke manier zij verdiepende informatie kunnen genereren over de verschillen tussen beide instellingen. Het dashboard met de Revalidatie Impact Scores en de in de voorbereidende gesprekken benoemde vragen vormen hiervoor de basis. Ook wordt met de instellingen besproken of het wenselijk is de PEM-uitkomsten hierin mee te nemen.

Het resultaat van deze bijeenkomst is een overzicht met door beide instellingen op te leveren aanvullende informatie. Deze aanvullende informatie wordt voorafgaand aan de volgende stap met alle deelnemers gedeeld (indien toestemming wordt gegeven).

Stap 3. Het spiegelgesprek

Het spiegelgesprek is een fysieke bijeenkomst met de zorgverleners en data-analisten van de betrokken instellingen. De bijeenkomst is als volgt opgebouwd:

  • Inleiding door begeleider vanuit Stichting Revalidatie Impact;
  • De zorgverleners lichten hun zorgproces en de specifieke kenmerken van dit proces toe, alsmede de belangrijkste gemaakte keuzes en de achterliggende redenen;
  • Bespreken van de in de voorbereiding geformuleerde vragen (eventueel geclusterd op onderwerp) waarbij steeds ruimte is voor het toelichten van de binnen instellingen gemaakte keuzes en de manier waarop deze in de praktijk worden gebracht en voor verdiepende vragen;
  • Afrondend benoemen de instellingen welke punten zij mee terug nemen om binnen de eigen instellingen verder te onderzoeken.

Stap 4. Afsluitend gesprek

Na enkele maanden vindt er een afsluitend gesprek plaats tussen de begeleider vanuit Stichting Revalidatie Impact en de contactpersoon uit de betreffende revalidatie instelling. Hierin wordt terug gekeken op het spiegelgesprek en worden de geleerde lessen gedeeld. Onderdeel van de evaluatie is de bruikbaarheid van uitkomsten voor het verbeteren van zorg: welke uitkomsten zijn hiervoor geschikt gebleken? Daarnaast geven de instellingen aan op welke punten de spiegelgesprekken daadwerkelijk tot verbetering van de zorg heeft geleid en welke resultaten (op termijn) geschikt zijn om te delen met bijvoorbeeld de diagnosegebonden werkgroepen, zodat ook op landelijk niveau van de uitwisseling kan worden geleerd. Tenslotte wordt besproken op welke manier er een zinvol vervolg kan worden gegeven aan het traject.

Heb je een vraag?

Neem contact op