Eerste spiegelgesprekken gevoerd
Vorige week organiseerde Revalidatie Impact haar eerste twee spiegelgesprekken. Dinsdagochtend kwamen kinderrevalidatieartsen, ergotherapeuten, data-analisten en BI-adviseurs vanuit Merem, Sint Maartenskliniek en Rijndam in Utrecht samen. In dit spiegelgesprek werden ervaringen over de werkprocessen en de inzet van de Canadian Occupational Performance Measure (COPM) binnen de kinderrevalidatie gedeeld. De COPM meet of de behandeldoelen van de patiënt in diens dagelijks leven zijn behaald. Door de uitkomsten van de COPM-afname in de drie centra te vergelijken, willen we de kwaliteit van de zorg verbeteren en/of efficiënter maken.
De praktijkvariatie die uit de data-analyse naar voren kwam, leidde direct tot nuttige inzichten. Zo bleek verschil in communicatie met ouders een belangrijke factor, en bleken centra op andere momenten te meten of de behandeldoelen waren behaald.
‘s Middags volgde het Revalidatie Impact spiegelgesprek over de klinische CVA. In dit online overleg werden ervaringen over werkprocessen binnen klinische CVA zorg en het gebruik van de Utrechtse Schaal voor Evaluatie van klinische Revalidatie (USER) gedeeld door UMCG centrum voor Revalidatie, Revant en de Hoogstraat. Hierin kwam o.a. aan bod dat niet alle revalidatiecentra dezelfde verdeling over leeftijdsgroepen hebben, omdat hierover afspraken zijn in de regio. Dat is belangrijk om mee te wegen in de verklaring van verschillen in de uitkomstmaten.
Alle deelnemers waren enthousiast over deze Revalidatie Impact spiegelgesprekken. De eerste inzichten zijn aanleiding tot verder nadenken over eigen processen en het uitwisselen van documentatie over communicatie naar ouders bij de kinderrevalidatie en ontslagcriteria bij de klinische CVA. Ideeën voor onderwerpen in een volgend spiegelgesprek staan genoteerd.